Terapia SANDPLAY este o abordare de tratament, o intervenție și un instrument de evaluare in situaţii de traumă deoarece oferă un mediu unic , sigur și protejat în care clientul să poate să reconstruiască traumatismul (Gil, 2006).
Modalităţile tactile, multi-senzoriale pot fi mai accesibile atunci când nisipul este mijloc de expresie. Clientul işi exprimă trăirile utilizând apă, nisip şi miniaturi, intr-un joc simbolic facilitând exprimarea de asocieri libere, acel ”ca si cand….”. Odata ce are loc resemnificarea momentului traumatic prin intermediul imaginii create în lădiţa cu nisip clientul reuşeşte să se elibereze de conţinutul traumatic. Caracterul non-verbal al intervenţiei este foarte blând cu clienții care sunt foarte rezistenți sau temători de la a relata episoadele traumatice (aşa cum se întâmplă în terapia clasică).
Teoreticienii sandplay sugerează că temele universale se reflectă în modul în care este reprezentată tăviţa.
Ne vom uita: este o tăviţă organizată sau dezorganizată , spațiul din interior este ocupat sau e lăsat gol, figurinele care indică fiinţe umane sunt incluse ? (Homeyer & Sweeney, 1998; Turner, 2005).
Deși fiecare creație in nisip este unică fiind o reflecție a lumii interioare a clientului, aceste medii generale constituie nişte indicatori de “lumi“ şi ajută la îndrumare terapeutului în înțelegerea lumii personale pe care a creat-o clientul.
O lumea goală simbolizează tristețea și depresia; o lumea depopulată simbolizează durerea sau abuzul; o lumea închisă sau o lumea îngrădită indică dificultăţi în a seta limitele sau mecanismele de protecţie; o lumea rigidă sau o lume schematică reprezentată prin şiruri de obiecte simbolizează controlul sau ascunderea abuzurilor; o lumea dezorganizată, incoerentă sau haotică simbolizează haosul; o lumea agresivă, fără oameni cu excepția soldaților, simbolizează violența, mânia.
În sesiunile de lucru la nisip clientul este invitat să devină creator și unic autor al lumii sale. Ca şi însoţitori suntem pregătiți să primim și să conținem spontan dezvăluiri și poveşti personale profunde ale clienţilor cu care lucrăm. Acest nou rol de a construi, poate fi imens, transformator și în același timp înfricoșătoar pentru client. Pe măsură ce clientul recreează povestea traumei, rolul empatiei devine din ce în ce mai mult important în relaţie.
Concluzie
Terapia sandplay ca abordare terapeutică oferă oportunități enorme de a se adresa unei variate game de probleme. Mulți terapeuți au limitat utilizarea metodei doar la lucrul cu copiii însă în ultima vreme foarte mulţi adulţi au fost încurajaţi să lucreze cu această metodă, iar rezultatele au fost extraordinare.
În SUA de exemplu, veteranii traumatizaţi care s-au întors din Irak, multi incapabili sau care nu au dorit să adreseze problemele lor prin modalități tradiționale de terapie, au găsit în sandplay un tratament terapeutic sigur şi un mediul protejat , necesar pentru a ajuta procesul lor de vindecare. Adesea, experienţa traumatică încorporată ca o memorie traumatică, nu se poate vindeca cu cuvinte, fără a se retrăi în siguranță reconstruirea evenimentului traumatic. Tăviţa de nisip poate furniza metoda terapeutică și mediu oportun pentru a începe călătoria vindecătoare.
0 comentarii