Terapia SANDPLAY  este o abordare de tratament, o intervenție și un instrument de evaluare in situaţii de  traumă deoarece oferă un mediu unic , sigur și protejat  în care  clientul să poate să reconstruiască traumatismul (Gil, 2006).

Modalităţile tactile, multi-senzoriale pot fi mai accesibile atunci când nisipul este mijloc de expresie. Clientul işi exprimă trăirile utilizând apă, nisip şi miniaturi, intr-un joc simbolic  facilitând exprimarea de asocieri libere, acel ”ca si cand….”. Odata ce are loc resemnificarea momentului traumatic prin intermediul imaginii create în lădiţa cu nisip clientul reuşeşte  să  se elibereze de conţinutul traumatic.  Caracterul non-verbal  al intervenţiei  este foarte blând cu clienții care sunt foarte rezistenți sau temători de la a relata episoadele traumatice (aşa cum se întâmplă în terapia clasică).

Teoreticienii sandplay sugerează că temele universale se reflectă în modul în care este reprezentată tăviţa.

Ne vom uita: este o tăviţă organizată sau dezorganizată , spațiul din interior este ocupat sau e lăsat gol, figurinele care indică fiinţe umane sunt incluse ? (Homeyer & Sweeney, 1998; Turner, 2005).

Deși fiecare creație in nisip este unică fiind o reflecție a lumii interioare a clientului, aceste medii generale constituie nişte indicatori de “lumi“ şi ajută la îndrumare terapeutului  în înțelegerea lumii personale pe care a creat-o clientul.

O lumea goală simbolizează tristețea și depresia; o  lumea depopulată simbolizează durerea sau abuzul;  o lumea închisă sau o lumea îngrădită indică dificultăţi în a seta limitele sau mecanismele de protecţie;  o lumea rigidă sau o lume schematică  reprezentată  prin şiruri de obiecte simbolizează controlul sau ascunderea abuzurilor;  o lumea dezorganizată, incoerentă sau haotică simbolizează haosul;  o lumea agresivă, fără oameni cu excepția soldaților, simbolizează violența, mânia.

În sesiunile de lucru la nisip clientul este invitat să devină creator și unic autor al lumii sale. Ca şi însoţitori suntem pregătiți să primim și să conținem spontan dezvăluiri și poveşti personale profunde ale clienţilor cu care lucrăm.  Acest nou rol de a construi, poate fi imens,  transformator  și în același timp  înfricoșătoar pentru client. Pe măsură ce clientul recreează povestea traumei, rolul empatiei devine din ce în ce mai mult important în relaţie.

Concluzie

Terapia  sandplay ca  abordare terapeutică oferă oportunități enorme de a  se adresa unei variate game de probleme. Mulți terapeuți au limitat utilizarea metodei doar la lucrul cu copiii însă în ultima vreme foarte mulţi adulţi  au fost încurajaţi să lucreze cu această metodă, iar  rezultatele au fost extraordinare.

În  SUA  de exemplu, veteranii traumatizaţi care s-au întors din Irak, multi incapabili sau care  nu au dorit  să adreseze problemele lor prin modalități tradiționale de terapie, au găsit  în sandplay un tratament terapeutic sigur şi un  mediul protejat , necesar pentru a ajuta procesul lor de vindecare.  Adesea, experienţa traumatică încorporată ca o memorie traumatică, nu se poate vindeca cu cuvinte,  fără a se retrăi în siguranță reconstruirea evenimentului traumatic. Tăviţa de nisip poate furniza metoda terapeutică și mediu oportun pentru a începe călătoria vindecătoare.

Categorii: Fără categorie

Lasă un răspuns