MONSTRUL în latină derivă din verbul moneo care înseamnă  a indica, a semnala. De fapt un monstru este întotdeauna un indicator  pentru o discontinuitate a ceva ce urmeaza a fi raportat la un  context sau la ceva care are un înteles anume.

Monstrul însumează înţelesuri ale potenţei, miracolului, lucrurilor teribile, posedă un set de diferite proprietăţi fizice specifice animalelor ( zboară, înoată, aleargă, se caţără) şi are un loc bine definit  spaţial (castelul de la marginea împăraţiei, în varful muntelui, pe taramul de dincolo etc).

Din perspectiva psihică, apariţia monstrului este strâns legata de manifestarea unor conţinuturi de umbră.

Monştrii din poveşti sunt adesea caracterizati ca fiind bestii, sub-umani. Literatura e plina de opoziţii între oameni şi bestii:  prudenţă vs determinare, civilitate vs abandonare, represiune vs afirmare, rațiune vs instinct.

In Beauty and the Beast  povestea începe când prinţul refuză trandafirul care îi este oferit în timpul unui bal de către o femeie misterioasă.

În mod tradițional, femeile din folclor fie  portretizează cultura lor matriarhală fie au puteri supranaturale precum această femeie al cărei rol este acela de vindecător. Prin refuzarea trandafirului, printul refuză de fapt să intre în contact cu anima. Transformarea lui în fiară fiind necesară. Aspectul de bestie  reprezintă umbra lui, care trebuie să moară înainte ca Sinele Său Adevărat să poată fi dezvăluit.

De partea cealaltă, ca o femeie tânără devenită conştientă de  feminitatea ei, Belle trebuie să părăsească siguranța de acasă şi să se  aventureze într-o lume necunoscută,  pentru a deveni autonomă. Procesul de maturizare este de obicei mai dureros, în cazul în care mizele emoționale sunt mai mari pentru fetele adolescente decât pentru băieții de aceeasi vârsta.

În timp ce feciorelnica Belle dovedeşte  stăpânirea de sine, bestia  manifesta o lipsa totală de control şi o sexualitate neînfrânată.

La puţin timp după ce  Belle intră în lumea bestiei va reuşi să  îl transforme pe acesta într-un gentleman , stăpân peste dorinţele şi instinctele suprimate, ceea ce ne arată că atunci când o tânără optează să-şi îmbrățișeze sexualitatea , când nu cade pradă propriilor impulsuri şi devine stăpâna propriului său corp ea este cea care se transform spre a putea genera schimbare în jur. Confruntată cu brutalitatea  Bestiei, Belle este capabilă să oglindească în el propria ei natura animalică. Ea recunoaște că această sexualitate aparent monstruoasă este şi o parte din fiinţa ei.

Pe baza principiului că atunci când dăruitorul este gata, darul apare, acest lucru era valabil şi pentru Belle și Bestie. Făcând pregătirea interioară pentru a se cunoaște au depăşit barierele fricii şi  au răspuns dorinței inimii lor.

Trandafirul are si el o dubla semnificație. Ca plantă, în fitoterapie, poate oferi claritate a vederii atunci când este folosit pentru tratamente oculare.  Belle vede Bestia dincolo de voalurile iluziei exterioare. În conștiință nu există nici o dualitate, doar o integritate și o ființă,  ” te văd în mine”.

Este un clişeu psihologic acela că trebuie să învățăm să ne iubim chiar și acele părți din noi înșine  pe care le considerăm că sunt inacceptabile, neplacute şi respingatoare. Este aşa un cliseu încât aproape că nu vrem să vorbim niciodată despre el.

Categorii: Fără categorie

Lasă un răspuns