Terapia SANDPLAY
Sandplay este o modalitate terapeutică expresivă în care pacientul se exprima atât nonverbal cât și verbal, la fel ca în terapia muzicală sau în art-terapie
În Sandplay mediile sunt nisipul, apa și figurinele care reprezinta lumea. Pacientul, care este de orice vârstă, creeaza imagini într-o lădiţă impermeabilă umplută parțial cu nisip. Dimensiunile specifice ale acestei lădiţe cu nisip permit pacientului să vizualizeze și să se concentreze asupra întregului.
Jocul pacientului este nedirecţionat de terapeut care este martor un discret de aproape. Sunt disponibile două lădiţe cu nisip, una conținând nisip uscat și cealaltă nisip umed. Interiorul cutiilor este vopsit albastru, pentru a reprezenta cerul sau apa. Pacientul poate alege să puna în nisip figurinele din colecție reprezentând, pe cât posibil, lumea (persoane neînsuflețite și animate, animale, plate etc)
(Kalff, 1991). Pacientul poate modela pur și simplu nisipul și poate sau nu sa foloseasca apă. Jucându-se cu aceste materiale, pacientul este liber să creeze și să-și imagineze, și într-o starea de absorbție și de reverie se angajează asupra procesului terapeutic auto-direcționat.
Sandplay a fost dezvoltată de analistul elvețian Jungian Dora Kalff (1904-1990) în mijlocul secolului XX. Kalff a integrat trei perspective în dezvoltarea Sandplay:
• metoda sandtray a psihiatrului Margaret Lowenfeld (1890-1973),
• psihologia analitică Jungiana
• și ideile asiatice care susțin înțelegerea ei despre teoria Jungian a individuării ca proces spiritual.
Baza teoretică pentru Sandplay a fost psihologia „adâncimii” intrapsihice a lui Jung, o modalitate de a gândi procese psihologice în termeni de structuri dinamice ordonate ierarhic, cum ar fi
ego, sine, umbră, situată în mintea conștientă și inconștientă, arhetipuri si complexe.
Aceste conceptualizări și altele în cadrul Jungian / Kalffian s-au bazat pe ipoteze caracteristice pentru perspectiva filosofică cartesiană dominantă, mă refer la noțiunea de minte individuală izolată care poate fi înțeleasă separat de cea social și de contextele culturale. Conştientul şi inconştientul şi componentele lor sunt reprezentate ca și cum ar fi existente ca structuri situate la diferite nivele ale psihicului.
0 comentarii